Knipselarchief

Eigenlijk is er al een perfect digitaal archief waar al het onderwijsnieuws wordt gebundeld, namelijk: Onderwijsnieuwsdienst. Als je geintresseerd bent in de ontwikkelingen binnen het onderwijs is het aan te raden die site regelmatig te checken.

Hier vind je nieuws over hoger onderwijs. Gebundeld uit diverse bronnen. Heb je tips; mail ons.

1 december 2011 – elsevier.nl – Voorzitter Universiteit Utrecht verlaagt eigen salaris. Maar blijft heel heel erg veel verdienen. Ook is dit niet echt een structurele oplossing voor wat dan ook. Too little too late.

30 november 2011 – trouw.nl – VVD vindt dat Open Universiteit best verkocht kan worden. Weer een mogelijkheid om iets te leren willen ze ons afnemen.

28 november 2011 – cnvo.nl – In een brief aan de Tweede Kamer heeft CNV Onderwijs haar ongenoegen geuit over de langstudeerdermaatregel. Goed aanknopingspunt voor samenwerking.

28 november 2011 – dvhn.nl – Bijna 1 op 3 studenten in problemen bij regelen studentzaken.

28 november 2011 – nu.nl – Er zitten grote verschillen in de budgetten van onderwijsinstellingen voor studenten die door ziekte studievertraging oplopen.

25 november 2011 – volkskrant.nl – Beloning bestuurder universiteit gelijk aan rest publieke sector. Te hoog dus, bijna 20.000 per maand. Niet omdat we jaloers zijn op dit loon maar wel omdat 20 studenten hier comfortabel de maand mee rond zouden komen. Terwijl wie moet er elk jaar meer collegegeld betalen? Waarop wordt bezuinigd?

24 november 2011 – nu.nl – Grens aan aantal studenten populaire studies. Als of er niet genoeg enthousiaste mensen zijn die academisch verder willen. En dus ook zouden kunnen doceren. Gezien de ontzettende concurrentie om phd’s. Als er de wil was kon iedereen studeren wat diegene zelf wil.

24 november 2011 – parool.nl –Meer kritiek op Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke woning op de juiste plek. We hebben geen standaard 8-urige werkdag zodat we elke dag 2 uur kunnen forenzen.

23 november 2011 – delta.tudelft.nl – Nederland blijft betalen voor Europese student. Dus nederlandse studenten moeten meer naar het buitenland ;). Een erasmusbeurs is echt de moeite waard. Schijnbaar gaat iedere spaanse student naar het buitenland. Als je wil moet het kunnen.

17 november 2011 – spitsnieuws.nl – Studenten Omgangskunde is voorgehouden dat zij leraar in meerdere vakken in het voorgezet onderwijs kunnen worden met hun diploma terwijl dit niet het geval is.

17 november 2011 – nos.nl – Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Onder andere ondertekend door lsvb. Lekker verhaal kleinere kamers mogen ook, er gaat meer met tijdelijke verhuur gewerkt worden. Dat alles met meer dan een miljoen leegstaande vierkante meters kantoorruimte in Nederland. Klopt, deze leegstand wordt genoemd in het rapport maar weinig dwingend. In plaats van dat vastgoedspeculanten die hun gebouwen laten leegstaan eens verplicht worden iets voor de samenleving te betekenen, gaat de lsvb namens de studenten beloven dat die zich gaan inzetten voor de buurt. Dat is de wereld op z’n kop.

16 november 2011 – delta.tudelft.nl – Studenten die een beurs voor uitwonenden ontvangen terwijl ze bij hun ouders wonen, riskeren vanaf 1 januari forse boetes.

16 november 2011 – volkskrant.nl – Studenten dagen Staat om ‘boete’ langstudeerders.

15 november 2011 – edu-actief.nl- MKB wil ondernemerschap bij jongeren bevorderen. Met een nieuwe lesmethode.

14 november 2011 – refdag.nl – Buitenlandse onderzoeker graag in Nederland.

14 november 2011 – refdag.nl – Universiteiten trekken vooral Chinezen.

12 november 2011 – pzc.nl – In Zeeland geen speciale ov-tarieven voor mbo’ers. Lekker dan.

10 november 2011 – mboraad.nl – Toezichtacademie mbo geeft handen en voeten aan professionalisering toezichthouders.

10 november 2011 – mboraad.nl – Minister wil institutioneel racisme niet afschaffen.

9 november 2011 – nieuws.nl – Go go go engelse studenten!

8 november 2011 – dub.uu.nl – ‘Maak universitaire onderwijscentra’.

7 november 2011 – scienceguide.nl – Universiteit en hogeschool gaan meer samenwerken met als argument dat dat betere arbeiders oplevert. Met op 8 novmber deze followup, ook van scienceguide.nl: Verklein kloof onderzoek en onderwijs. Hoewel het verkleinen van deze kloof schijnbaar inhoudt gerichter op de praktijk te zijn. Onderzoek moet dus ten dienste van de economie staan.

5 november 2011 – uk.webhosting.rug.nl – Gronings onderzoek: meer college, betere cijfers. Goede colleges dus van groot belang.

4 november 2011 – ru.nl – Milieu waarin kind opgroeit beinvloed studiekeuze.

3 november 2011 – rijksoverheid.nl – Ook Eerste Kamer voor invoering beroepsgerichte kwalificatiestructuur.

3 november 2011 – delta.tudelft.nl – Universiteiten en hogescholen hoeven niet te controleren of studenten misbruik maken van de basisbeurs voor uitwonenden. Maar staatssecretaris Zijlstra heeft er geen principieel bezwaar tegen als ze fraudeurs verklikken.

3 november 2011 – trouw.nl – Studenten slecht voorgelicht over nieuwe regels. Natuurlijk; onrust moet voorkomen worden.

2 november 2011 – delta.tudelft.nl – NMa onderzoekt studenten-ov-chipkaart.

31 oktober 2011 – volkskrant.nl – Nijmeegse student fraudeert steeds vaker. Logisch, als mensen niet meer voornamelijk studeren uit intresse maar ook aan een tijdslimiet gebonden worden. Dan komt er naast willen leren ook het doel in zicht zo snel mogelijk de studie te halen. De beste methode om dat te doen is misschien niet eens goed leren.

27 oktober 2011 – NRC – TU Delft gaat slecht om met geld. PDF.

26 oktober 2011 – nos.nl – Te weinig studieplekken in universiteitsbibliotheken.

24 oktober 2011 – refdag.nl – Ook in Twente verzet vanuit studenten tegen nieuwe onderwijs plannen.

24 oktober 2011 – delta.tudelft.nl – Weinig studenten maken gebruik van de kans na de studie nog steeds korting op het ov te ontvangen.

24 oktober 2011 – spits.nl – 65% van de HBO-studenten voelt zich verkeerd voorgelicht. Dit moet natuurlijk voorkomen worden.

24 oktober 2011 – scienceguide.nl – Weer meer invloed bedrijfsleven op invulling HBO-studies.

21 oktober 2011 – nos.nl – Nu ook in Limburg een reisvergoeding voor MBO studenten.

20 oktober 2011 – besturenraad.nl – Stages voor studenten zonder verblijfsvergunning zijn verboden. Nu een oproep om ze toch een stageplaats aan te bieden. Hopelijk doen velen mee. Het Nederlandse en Europese migratiebeleid is onmenselijk.

20 oktober 2011 – besturenraad.nl – Betere methoden voor studiekeuze gezocht. Vraag is of we niet gewoon moeten accepteren dat verkeerde studiekeuzes nu eenmaal niet voorkomen kunnnen worden, en er dus niet zo krampachtig over de studieduur gedaan moet worden. Hoewel onderwijsinstellingen natuurlijk wel eerlijk in hun voorlichting moeten zijn.

20 oktober 2011 – gelderlander.nl – Gesponsord onderzoek biedt resultaat dat positief is voor sponsor. Dit resultaat blijkt later niet te kloppen, toch vinden onderzoekers een onafhankelijk integriteitsonderzoek niet nodig. Nogal vreemd natuurlijk

12 oktober 2011 – NRC – Onderzoekers moeten data gaan delen. PDF.

11 oktober 2011 – volkskrant.nl – Dertien hbo-bestuurders krijgen te hoog salaris.

10 oktober 2011 – dub.uu.nl – Geen rol voor OM bij scriptiefraude.

8 oktober 2011 – nu.nl – Studenten beginnen niet aan master door maatregelen.

6 oktober 2011 – NRC – Weer nieuwe universiteitsranking. Dit keer komt Nederland goed uit de bus. PDF.

6 oktober 2011 – nos.nl – Op de natuurlijke achterban van de VVD wordt niet bezuinigd. Zij krijgen zelfs iets extra’s

5 oktober 2011 – scienceguide.nl – 50 procent HO-deelname kullekoek?

5 oktober 2011 – ad.nl – Probleem van te weinig studentenwoningen nog steeds niet opgelost.

5 oktober 2011 – delta.tudelft.nl – De huisvestingssituatie voor studenten is al slecht maar Zijlstra maakt het niet uit. Zolang er maar geld bespaard kan worden, intresseert het de regering geen moer in wat voor moeilijke situatie dan ook je zit.

4 oktober 2011 – delta.tudelft.nl – De top krijgt waarschijnlijk weer meer, op basis van onbetrouwbare metingen. Dit vanzelfsprekend ten koste van toegankelijk onderwijs.

4 oktober 2011 – dub.uu.nl- Bedrijfsleven moet gaan bepalen welke opleidingen blijven bestaan.

3 oktober 2011 – laks.nl – ROC’s krijgen te weinig geld en overtreden daarom de wet ten koste van de scholier. Weer een voorbeeld van hoe onderwijsinstellingen graag meewerken aan het besparen van kosten als het maar ten koste gaat van scholieren of studenten.

30 september 2011 – trouw.nl – ‘TU-promovendi uit armoede naar voedselbank’.

29 september 2011 – volkskrant.nl – Volgens hoogleraren en universitair hoofdocenten heeft Utrecht de beste universiteit van Nederland.

29 september 2011 – volkskrant.nl – Onderwijstop verdient ruim boven de norm. Wedden wie er niet geraakt gaat worden door de bezuinigingen?

27 september 2011 – NRC – Nutteloze onderwijsdoelen worden populair. PDF.

26 september 2011 – elsevier.nl – Kamermeerderheid tegen fusie drie universiteiten

26 september 2011 – trouw.nl – Plannen om promovendi uit te buiten liggen klaar. Zelfde mechanisme als bij het artikel van lc.nl van 23 september.

23 september 2011 – dub.uu.nl – Rutte wil leenstelsel uitbreiden. Van hem hoeft het niet geproblematiseerd te worden. Van ons wel. Bekend is dat potentiele studenten uit lager opgeleide milieus huiveriger zijn om te lenen. Dit soort maatregelen maakt het onderwijs minder en minder toegankelijk en daarmee minder emancipatoir. Daarnaast levert het systeem afgestudeerden af met een schuld die afbetaald moet worden en mensen daarmee meteen in het huidige status quo inbedt.

23 september 2011 – lc.nl – Student ingezet als goedkope werkkracht? Als er meer samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven komt gaan we dit vaker zien. Studenten zullen veel minder betaald krijgen voor hetzelfde werk, als reden zal wel gegeven worden dat ze nog moeten leren. Natuurlijk komt het gewoon neer op uitbuiting en verpesten van de arbeidsmarkt.

23 september 2011 – erasmusmagazine.nl – Weinig scholieren bekend met de langstudeerregeling. Misschien tijd voor kritische scholieren? Binnenkort op onze site in ieder geval informatie over de nieuwe regeling.

22 september 2011 – nu.nl – Veel buitenlandse studenten in Nederland. Migratie is verzet.

19 september 2011 – delta.tudelft.nl – Deel van budget voor onderwijs wordt alleen nog maar verstrekt bij topprestaties.

19 september 2011 – ans-online.nl – Radboudnieuws blijft gecensureerd worden.

17 september 2011 – trouw.nl – Kabinet wil eigenlijk het liefst alleen onderwijs voor de beste leerlingen en studenten.

16 september 2011 – NRC – Seksisme alive and kicking op universiteiten. PDF.

14 september 2011 – NRC – Minder geld per student. PDF.

14 september 2011 – vosabb.nl – Nederland investeerdt weinig in onderwijs.

14 september 2011 – delta.tudelft.nl – Minder geld voor onderzoek en minder belasting voor bedrijven. HBO’s en universiteiten moeten meer samenwerken met bedrijven. Want de markt gaat bovenal.

14 september 2011 – volkskrant.nl – Misschien uitzondering op de langstudeerdersboete voor full-time bestuurders. Het is iets maar het kost de universiteit geld en alleen bestuursleden hebben er iets aan. De hele langstudeermaatregel moet er niet komen. Er moet juist meer geld naar onderwijs en studenten.

13 september 2011 – rijksoverheid.nl – Relatief veel studenten en relatief weinig jeugdwerkeloosheid in Nederland.

13 september 2011 – delta.tudelft.nl – HBO niveau moet mogelijk stijgen, kan leiden tot afhakers.

12 september 2011 – veluweland.nl – Voor Gelderse MBO-studenten van 16 en 17 is er nu een jaar lang gratis korting op het OV. Nu nog ook gratis reizen, alle jaren en in het hele land.

12 september 2011 – trouw.nl – Investeerders in woningen willen bij andere regelgeving in studentenwoningen investeren. Uit het artikel wordt niet duidelijk wat voor andere regelgeving investeerders willen. Maar het zal voor studenten vast niet positief zijn. Waarschijnlijk gaat het dan om minder huurbescherming (contractsvormen) en meer betalen dan toegestaan zou zijn binnen het puntensysteem.

12 september 2011 – dub.uu.nl – Veel EU-onderzoeksgeld gaat naar Nederland.

10 september 2011 – randstad.nl – Slechts 4% van de studenten haalt voldoening uit zijn of haar bijbaan. Meer cijfers over studenten en bijbanen staan ook in dit onderzoek. Net zoals dat veel studenten verwachten dat de studie door de langstudeermaatregel duurder gaat worden, zo duur zelfs dat een bijbaan noodzaak wordt. Terwijl een bijbaan juist voor studievertraging kan zorgen.

9 september 2011 – job-site.nl – Voorlichting belangrijk. Veel mbo studenten geven hun opleiding en instelling een voldoende maar klagen over slechte voorlichting bij de studiekeuze.

7 september 2011 – dub.uu.nl – 21% van de afgestudeerde HBO’ers vindt dat de studie te weinig diepgang had.

7 september 2011 – dub.uu.nl – Studeren in Nederland duurder voor niet EU-studenten.

6 september 2011 – universonline.nl – Geen kleine studies meer. Over een paar jaar alleen nog maar studies die genoeg geld opleveren?

6 september 2011 – binnenlandsbestuur.nl – Woningnood onder studenten blijft groot. Dus mag je binnenkort in een nog kleinere kamer wonen, of voor weinig geld op de kinderen van je buren passen anders krijg je geen woonruimte. En dat terwijl leegstaande kantoorruimte de 1.000.000 vierkante meter ruim gepasseerd is.

5 september 2011 – rijksoverheid.nl – Minder studenten, meer geld uit het bedrijfsleven aldus minister. We weten allemaal: wie betaalt, bepaalt…

5 september 2011 – dub.uu.nl/ – Hoge scholen willen niet specialiseren.

5 september 2011 – volkskrant.nl – Vrije universiteitbezuinigt komende vijf jaar 30 miljoen.

5 september 2011 – NRC – Technische universiteiten krijgen 33 miljoen extra verspreid over drie jaar. PDF.

5 september 2011 – nu.nl – Universiteiten sluiten fusie niet uit.

4 september 2011 – nu.nl – Studenten beschuldigen Zijlstra van inmenging.

2 september 2011 – NRC – Buitenlandse studenten kosten geld. PDF.

31 augustus 2011 – eenvandaag – Studenten klagen universiteiten aan om collegegeld.

Advertisements